Er is grote onenigheid ontstaan tussen Mario Molegraaf, erfgenaam en biograaf van Warren, en de Zeeuwse Bibliotheek, waar de nalatenschap van Warren is ondergebracht. Deze onenigheid is zo hoog opgelopen dat Molegraaf vandaag besloten heeft om – “tenzij de huidige bestuurder van de ZB op korte termijn verdwijnt” – de schenking van de nalatenschap te beëindigen en deze elders onder te brengen.
Molegraaf verwijt de bibliotheek dat ze onzorgvuldig met de nalatenschap omgaat. Zo zijn twee cahiers van Warrens Geheim Dagboek op zit moment zoek, zo berichtte de PZC gisteren. Daarnaast verwijt Molegraaf de bibliotheek dat hij geen vrije toegang heeft tot de nalatenschap, terwijl dat wel zo was afgesproken.
Het conflict dateert al van eerder. Afgelopen maandag berichtte de PZC dat de Krantenbank Zeeland binnenkort weer open gaat. Die was gesloten nadat Molegraaf 13.000 Euro aan auteursrechten had geclaimd voor zo’n 5000 artikelen van Warren en van hemzelf. In de nieuwe versie van de Krantenbank zijn alle stukken van Warren zwart gemaakt.
In de PZC van gisteren stond een uitgebreid stuk over de kwestie (dat niet on-line staat). We citeren daaruit:
“De discussie over de Krantenbank is de aanleiding voor een heleboel narigheid geworden”, stelt Molegraaf. “Inmiddels is het een zeer hoogoplopend conflict. Ik ben zeer boos op de bibliotheek. Ik heb een mooie schenking gedaan, maar daar zijn ze er op een onbeschofte manier mee omgegaan. Wat begon als pesterij is inmiddels volledig uit de hand gelopen.”
Een van de schenkingsvoorwaarden was dat hij ‘onvoorwaardelijke toegang’ tot de collectie zou houden. “Daar zijn heel duidelijke afspraken over.” Sinds het aantreden van Perry Moree als directeur in april kan hij er echter niet zelf meer bij. “Ik had een sleutel, een soort t-tag, maar die is ingetrokken. Vooral door het buitengewoon ontactvolle optreden van de heer Moree kan ik niet verder met mijn biografie van Hans Warren.”
Onlangs werd Molegraaf ook schriftelijk geïnformeerd dat twee van de 75 cahiers van Warrens dagboek zoek zijn. “Dat is heel erg pijnlijk. Het is een directeur volkomen onwaardig als onvervangbare topstukken vermist raken. Ik kan er helaas ook niet bij om zelf de zaak te bekijken en te redden.” Volgens de erfgenaam zijn ‘alle schenkingsvoorwaarden de mist ingegaan’, niet alleen de eis van onbeperkte toegang tot de collectie, maar ook de belofte er als een ‘goed huisvader’ voor te zorgen en het eerbiedigen van het auteursrecht. (…)
Dat Molegraaf de toegang tot de collectie zou zijn ontzegd, is volgens ZB-directeur Moree ‘absoluut onwaar’. “Hij heeft nog steeds onbeperkte toegang tot de stukken van Hans Warren. Hij kan ze tijdens de openingstijden van de bibliotheek opvragen en inzien in de raadpleegkamer of in een separate ruimte.”
“Hij is van harte welkom”, benadrukt Moree. “Hij mag elke dag komen en stukken inzien. Dat heb ik hem inmiddels wel twintig keer uitgelegd. De verzameling van Hans Warren is voor ons een belangrijke collectie en we willen graag dat hij de biografie afmaakt.”
Eerder vandaag stelde Molegraaf de uitspraak van Moree dat hij altijd welkom is, op de proef door een bezoek vanavond aan de ZB aan te kondigen. Toen daarop niet werd gereageerd, besloot hij de schenking te beëindigen.
Update 15 okt: Omroep Zeeland meldt dat de directeur van de ZB het dreigement van Molegraaf ‘niet serieus neemt’.