Volgens een bericht in de PZC is een oplossing in het conflict over de nalatenschap van Warren nabij.
Update: In de papieren versie van de PZC is een iets uitgebreider stuk te vinden. De tekst volgt hier onder.
Het langslepende conflict tussen ZB en Mario Molegraaf lijkt uit de wereld. De bibliotheek heeft een voorstel voor een oplossing gedaan. Molegraaf bestempelt deze als ‘veelbelovend’.
Molegraaf is de erfgenaam en biograaf van de Zeeuwse literator Hans Warren (1921-2001). In 2004 schonk hij de complete collectie aan de Zeeuwse Bibliotheek. Jarenlang beschikte hij over een eigen sleutel tot het depot. Perry Moree, sinds april directeur van ZB, trok de toegang na zijn aantreden meteen in, omdat de kluis is voorbehouden aan conservatoren en magazijnmedewerkers. Molegraaf was daar boos over, omdat bij de schenking onvoorwaardelijke toegang is afgesproken. Bovendien constateerde hij dat twee originele cahiers van het vermaarde Geheim Dagboek van Warren zoek zijn. Molegraaf verweet de ZB dat ze op een ‘onbeschofte’ manier met de collectie zijn omgegaan en overwoog zijn schenking terug te draaien.Moree vindt dat de zaak niet te lang mag aanslepen. ,,Ik dacht: ik moet de angel uit de hele discussie halen. Daarom heb ik besloten de collectie-Warren te verhuizen naar een separate plaats in ons pand.” In het ‘voorportaal’ van het magazijn komt een aparte ruimte die aan alle eisen van veilig erfgoedbeheer voldoet en waarvan Molegraaf de sleutel krijgt. Daarmee is, aldus Moree, volledige toegang verzekerd en hoeft Molegraaf niet elk stuk afzonderlijk op te vragen. ,,Ik heb hem ook uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de verhuizing, zodat hij zelf kan aangeven hoe we alles moeten neerzetten”, zegt Moree. ,,We hopen dat hij op deze manier snel verder kan gaan met zijn biografie.”
Molegraaf noemt in een reactie de voorgestelde oplossing ‘in beginsel heel veelbelovend’. ,,Ik ben blij en opgelucht. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Ik laat het voorstel daarom nog eens goed bestuderen, maar ik denk en hoop dat het conflict hiermee kan worden opgelost.”
Verdwenen cahiers
Daarmee blijft het mysterie van de verdwenen cahiers nog intact. ,,Er zijn twee mogelijkheden: óf ze zijn verkeerd teruggezet óf ze bevinden zich niet meer in het pand”, zegt Moree. ,,De enigen die erbij konden waren magazijnmedewerkers, conservatoren en de heer Molegraaf. Ik verbind daar verder geen conclusies aan.” Moree heeft inmiddels Hoffmann Bedrijfsrecherche ingeschakeld, die gaat praten met iedereen die destijds in de kluis is geweest, inclusief Molegraaf. Deze gesprekken worden volgende week gehouden.ZB en Molegraaf zijn ook nog in een discussie verwikkeld rondom Krantenbank Zeeland. Deze bevat duizenden recensies en andere artikelen van Warren. Volgens Molegraaf is dat een schending van de auteursrechten. Daarover heeft hij aan de bel getrokken bij ZB en uiteindelijk een factuur ingediend. Moree kondigde enkele weken geleden al aan dat er een overeenkomst in de maak is met de auteursrechtenorganisaties Lira en Pictoright. Dat is een kwestie van tijd, verzekert hij. ,,Ik heb gezegd: we gaan met jullie in zee, kom maar met jullie prijs. Wat mij betreft zijn we er dus uit, maar het proces verloopt helaas wat traag. We bellen ze om de twee dagen om te vragen hoe het zit.” Molegraaf hoopt in elk geval snel zijn werk aan de biografie van Hans Warren te kunnen hervatten. Dat heeft door alle perikelen maandenlang stil gelegen. ,,Het is daardoor nu niet meer haalbaar om de biografie volgend jaar in te leveren, zoals de bedoeling was. Ik verwacht nu er in 2017 mee te kunnen komen.”