Maandelijks archief: augustus 2013

Het huis van Maria Dermoût

Op zijn zwerftocht door Nederland fotografeert Martin van der Kamp graven en gebouwen die verbonden kunnen worden met het leven en werk van Hans Warren. Deze keer: De Blokkendoos van Maria Dermoût.

Maria Dermoût (1888 – 1962) was een Nederlands-Indische schrijfster. Haar bekenste werk is De tienduizend dingen, een roman uit 1955 die een internationaal succes werd. Hans Warren raakte aan het einde van de jaren vijftig bevriend met Maria Dermoût. In 1958 zocht hij haar voor het eerst op:

17 aug – Zondag – Op Maria Hemelvaart zijn Mabel en ik naar Maria Dermoût geweest. (…) Zij woont in Noordwijk aan Zee aan de Atjehstraat in een huis dat boven op een duin staat en De Blokkendoos heet. Het is modern, hoog, gebouwd voor een musicus die op de bovenste verdieping waar je een prachtig uitzicht hebt een muziekzaal had laten construeren. (…) We gebruikten de lunch bij hen, namen de trein van 13.20 in Leiden en waren om vier uur thuis. We verwachten dat de bewoners van De Blokkendoos dierbare vrienden zullen worden. (Geheim dagboek 1958–1962, p. 40-41)



Uit de nalatenschap van Hans Warren – deel 18: geboorte

Momenteel werkt Mario Molegraaf aan de biografie van Hans Warren. Op zijn ontdekkingstocht door het leven van Warren stuit hij regelmatig op interessante vondsten. Op de eerste dag van elke maand deelt hij zo’n vondst met de bezoekers van onze website.


Het begin was op donderdag 20 oktober 1921. Het was een droge, maar bewolkte dag. Bijna achttien graden, drie graden warmer dan normaal. De wind waaide, zoals zo vaak in Zeeland, vanuit het zuidwesten, kracht drie. Om halfvier ’s middags was het hoogwater aan de Zeedijk bij Borssele. Acht uur later werd hij geboren, ‘des na middags ten half twaalf ure,’ zoals de geboorteakte vermeldt. De akte werd opgemaakt op vrijdag 21 oktober toen vader Pieter Warren aangifte kwam doen van de geboorte van zijn eerste en enige kind, ‘aan welk kind worden gegeven de voornamen van: Johannes Adrianus Menne’. Vermoedelijk werd Hans Warren op dezelfde dag ingeschreven in het trouwboekje van zijn ouders. Tussen de bladzijden ligt sinds heel lang, wie weet al vanaf 1921, een hoopgevend klavertje vier. Weer een dag later, zaterdag 22 oktober, verscheen Hans Warrens naam voor het eerst in de krant, de geboorteadvertentie. De boreling werd vernoemd naar zijn grootouders, net als ikzelf, Martinus Johannes Molegraaf, naar Martinus Molegraaf en Johannes Erkelens. De laatste verbasterde mijn roepnaam Mario consequent tot Marjo, alsof het een afkorting was waarin zijn aandeel niet verloren mocht gaan. Er is een album vol vervaagde foto’s uit Hans Warrens vroegste kindertijd, met vader, moeder, oma’s, opa Johannes Warren en opa Adrianus Menne Mennes. Niet minder ontroerend dan dat klavertje vier dat zich al bijna een eeuw handhaaft. In kerken wees Hans Warren altijd beelden aan van St. Anna te Drieën, een voorstelling met Anna (volgens de legende de moeder van Maria), Maria en haar kindje Jezus. Mijn favoriete foto uit het album, te vaag om te reproduceren, is een variant op die voorstelling. Daar zijn de kleine Hans, zijn moeder en háár moeder, grootmoeder Mennes-de Blok. Aan de Zeedijk bij Borssele, waar het allemaal begon.

Mario Molegraaf